Mondkapjes maken

zelf mondkapjes maken patroon

Zelf mondkapjes maken met patroon

Op dit moment zijn in Nederland de officiële N95 (ffp2) mondkapjes eigenlijk alleen bedoeld en beschikbaar voor zorgmedewerkers. Echter kun je ook hartstikke makkelijk zelf mondkapjes maken (met patroon) die een behoorlijk hoge filterwerking hebben. Daarnaast kun je deze natuurlijk perfect maken van stoffen met patronen die leuk aansluiten op je outfit, dat oogt in ieder geval al meteen een stuk charmanter. Wat ook handig is, is dat je deze mondkapjes kunt hergebruiken door ze een half uur te wassen op 60 graden en dit kun je blijven doen zolang de kwaliteit van de stof goed blijft (zowel de katoen, chiffon en elastiek kun je op 60 graden wassen).

Stoffen mondkapjes maken van katoen en chiffon

De combinatie van katoen en chiffon zorgt voor de beste filterwerking. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De wetenschappers onderzochten welke stoffen voor mondkapjes het best werken als barrière tegen druppeltjes. Het virus verspreidt zich namelijk via kleine druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en niezen. De dikkere katoen zorgt hierbij voor een mechanische barrière en het chiffon voor een elektrostatische barrière tegen deze druppeltjes. Ga je dus zelf mondkapjes maken, zorg dan dat je met katoen en chiffon te werk gaat.

Bekijk onderstaande stappen hoe je een mondkapje maakt:

 1. Was het textiel op 60 graden;
 2. Knip twee stukken textiel uit van 20 bij 27 cm en neem twee bandjes elastiek van 18 cm lang;
 3. Leg de 2 stukken textiel op elkaar. Vouw de lange zijden 0,5 cm  om en naai ze aan elkaar vast;
 4. Vouw de korte kanten ruim 1.5 cm naar binnen en naai ze vast;
 5. Trek daar de elastieken doorheen en maak er een knoop in;
 6. Zorg dat het mondkapje goed aansluit op het gezicht. Stel daarvoor de knopen in het elastiek bij wanneer nodig;
 7. Schuif de knoop in de zoom, rimpel de stof zodat het goed over je mond, neus en kin past en naai het elastiek vast aan de stof.

Hoge score luchtfiltratie met katoen en chiffon

De combinatie van dik katoen en chiffon filtert 80 tot 99 procent van alle druppels, zo bleek uit het onderzoek. Een behoorlijk hoge score in vergelijking met het officiële N95-masker (in Nederland ook wel bekend als de FFP2 maskers voor in de gezondheidszorg). Dit ademhalingsbeschermingsmasker voldoet aan de Amerikaanse N95-norm voor luchtfiltratie en filtert minstens 95 procent van de deeltjes in de lucht. Wanneer je dus zelf mondkapjes gaat maken, kies dan bewust voor de hoge luchtfiltratie van katoen en chiffon.

Pasvorm van de zelf gemaakte mondkapjes

Het RIVM raadt niet voor niks aan op te passen met zelfgemaakte maskers. Een belangrijke reden hiervoor is de pasvorm. Het masker dient zeer goed aan te sluiten op het gezicht zelfs kleine openingen zorgen al snel voor meer dan de helft aan verlies in filterwerking. Wij leveren bij onze mondkapjes setjes een uitgeprint patroon waarmee de stof voor de mondkapjes geknipt en genaaid kan worden. Dit is echter geen officieel gekeurde pasvorm maar gewoon een suggestie waar wij een goed aansluitend masker mee hebben kunnen maken. Belangrijk hierbij is vooral goed bij jezelf te kijken wat aansluit op je gezicht en het masker op basis daarvan aan te passen. Gebruik de zelfgemaakte mondmaskers dan ook niet als maskers om in de zorg te gaan werken of patiënten op te zoeken maar alleen om in het openbaar te dragen, om zo de kans dat jij een ander besmet te verkleinen en er aan bij te dragen dat deze kleine druppeltjes van anderen jouw neus en mond ook minder makkelijk kunnen bereiken.

Hoe mondkapje opzetten en gebruiken? 

 • Was voor het opzetten en na het afzetten van het mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep. 
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan. 
 • Zorg dat je mind, neus en kin goed bedekt zijn en raak het daarna niet meer aan. 
 • Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. 
 • Bewaar een schoon of gebruik mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje. 
 • Was het mondkapje na ieder gebruik op 60 graden celsius op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. 
 • Was je handen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt. 
 • Gebruik geen mondkapjes op kinderen jonger dan 3 jaar. 

Instructievideo hoe je een stoffen mondkapje maakt

Ben je niet op zoek naar een mondkapje sets maar wil je echt aan de slag gaan met onze stoffen? Bekijk onderstaande video en zie stap voor stap hoe je een stoffen mondkapje maakt.

 • De grootste & goedkoopste

  3000m2 feestplezier

 • Snelle levering

  Ma.-vr. voor 14:00 uur besteld is vandaag verzonden 

 • Gratis verzending

  Vanaf €70,-  

 • 3 Fysieke winkels

  Fournituren, Stoffen & Feest

Maandag: 12:30 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 21:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag feestwinkel: 12:30 - 17:00