Zelf mondkapjes maken

Op dit moment zijn in Nederland de officiële N95 (ffp2) mondkapjes eigenlijk alleen bedoeld en beschikbaar voor zorgmedewerkers. Echter kun je ook hartstikke makkelijk zelf mondkapjes maken die een behoorlijk hoge filterwerking hebben. Daarnaast kun je deze natuurlijk perfect maken van stoffen die leuk aansluiten op je outfit, dat oogt in ieder geval al meteen een stuk charmanter. Wat ook handig is, is dat je deze mondkapjes kunt hergebruiken door ze een half uur te wassen op 60 graden en dit kun je blijven doen zolang de kwaliteit van de stof goed blijft (zowel de katoen, chiffon en elastiek kun je op 60 graden wassen).

Katoen en chiffon

De combinatie van katoen en chiffon zorgt voor de beste filterwerking. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De wetenschappers onderzochten welke stoffen het best werken als barrière tegen druppeltjes. Het virus verspreidt zich namelijk via kleine druppeltjes die vrij komen bij hoesten en niezen. De dikkere katoen zorgt hierbij voor een mechanische barrière en de chiffon voor een elektrostatische barrière tegen deze druppeltjes.

Hoge score luchtfiltratie

De combinatie van dik katoen en chiffon filtert 80 tot 99 procent van alle druppels, zo bleek uit het onderzoek. Een behoorlijk hoge score in vergelijking met het officiële N95-masker (in Nederland ook wel bekend als de FFP2 maskers voor in de gezondheidszorg). Dit ademhalingsbeschermingsmasker voldoet aan de Amerikaanse N95-norm voor luchtfiltratie en filtert minstens 95 procent van de deeltjes in de lucht.

Pasvorm en aansluiting op het gezicht

Het RIVM raadt niet voor niks aan op te passen met zelfgemaakte maskers. Een belangrijke reden hiervoor is de pasvorm. Het masker dient zeer goed aan te sluiten op het gezicht zelfs kleine openingen zorgen al snel voor meer dan de helft aan verlies in filterwerking. Wij leveren bij onze mondkapjes setjes een uitgeprint patroon waarmee de stof voor de mondkapjes geknipt en genaaid kan worden. Dit is echter geen officieel gekeurde pasvorm maar gewoon een suggestie waar wij een goed aansluitend masker mee hebben kunnen maken. Belangrijk hierbij is vooral goed bij jezelf te kijken wat aansluit op je gezicht en het masker op basis daarvan aan te passen. Gebruik de zelfgemaakte mondmaskers dan ook niet als maskers om in de zorg te gaan werken of patiënten op te zoeken maar alleen om in het openbaar te dragen, om zo de kans dat jij een ander besmet te verkleinen en er aan bij te dragen dat deze kleine druppeltjes van anderen jouw neus en mond ook minder makkelijk kunnen bereiken.

Vergeet de maatregelen niet

Ook als je een mondkapje draagt is het dus belangrijk dat je alle andere belangrijke maatregelen blijft navolgen. Denk er dus altijd aan om zo veel mogelijk je handen te wassen, afstand tot elkaar te houden en zo min mogelijk naar buiten te gaan, zeker als je symptomen hebt.

 • De grootste & goedkoopste

  3000m2 feestplezier

 • Snelle levering

  Ma.-vr. voor 14:00 uur besteld is vandaag verzonden 

 • Gratis verzending

  Vanaf €70,-  

 • 3 Fysieke winkels

  Fournituren, Stoffen & Feest

Maandag: 12:30 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: 12:30 - 17:00